Śledzie z oliwą i ziołami

Śledzie z oliwą i ziołami – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne.

Potrawa idealna dla wielbicieli śledzi, na święta, post, środę popielcową i piątki a także na imprezy.

Filety śledzia, cebula, ulubiony oliwa z oliwek, ocet winny i ulubione zioła – 5 prostych składników, dzięki którym stworzymy pyszne danie.

 

 

PRZEPIS ŚLEDZIE Z OLIWĄ I ZIOŁAMI

Składniki:

  • pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju
  • 3 cebule
  • ulubione zioła – ja użyłam mieszanki przyprawowej do śledzi, w której skład wchodzi: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, papryka, pietruszka, bazylia, oregano, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn, szałwia) – ok 3 łyżeczki
  • pół szkl oliwy z oliwek
  • 1/4 szkl octu winnego z białego wina

 

Jak zrobić śledzie z oliwą i ziołami:

  1. Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe do przygotowania dania.
  2. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Potem cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna.
  4. Zaraz potem cebulę zalewamy octem winnym.
  5. Następnie w słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sowicie oprószamy je ziołami i tak do wykończenia składników.
  6. Wszystko zalewamy oliwą.
  7. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.