Szwecja - Ärtsoppa, czyli grochówka po skandynawsku

Grochówka - to może nie brzmieć zachęcająco, ale nie uprzedzajmy się! Szwedzka grochówka znacznie różni się od tej polskiej i smakuje nawet tym, którzy za tradycyjną wojskową nie przepadają. 

Składniki (4 porcje):
- 2 litry wody
- 300 g łuskanego grochu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka wędzonej soli
- kilka małych gałązek tymianku 
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz

Do podania opcjonalnie:
- ulubiona musztarda (u nas pełnoziarnista) 
- wegański boczek
- chrupkie pieczywo typu wasa
- wegańskie masło 

Przygotowanie:
1) Groch dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, wlewamy 2 litry wody i gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. 

2) Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę (od czasu do czasu mieszając). 

3) Przyprawiamy wędzoną solą, wrzucamy tymianek i dusimy kolejne 20-30 minut. Wyciągamy tymianek, możemy obrać gałązki i wrzucić kilka listków do zupy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. 

4) Szwedzka grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem wegańskiego boczku, łyżeczką musztardy i chrupkim skandynawskim pieczywem posmarowanym wegańskim masłem. 

Komentarze