Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą – pyszne, szybkie, idealne słodkości do kawy. Ich wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut jeśli użyjecie gotowego ciasta francuskiego. To super smakołyk dla niespodziewanych gości, dlatego warto mieć zawsze opakowanie ciasta francuskiego w lodówce. Gorąco polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
- marmolada lub gęsty dżem (100% owoców) do nadziewania
- białko jajka do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego:
- Rozwinąć ciasto francuskie, przekroić je na 8 prostokątów.
- Białko rozkłócić widelcem.
- Na połowie każdego prostokąta z ciasta francuskiego zrobić 3 nacięcia (tak jak na zdjęciach powyżej), a na drugiej połowie nałożyć marmoladę lub dżem. Brzegi każdego prostokąta posmarować białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Następnie złożyć ciasto na pół, a brzegi ciastka zlepić ze sobą za pomocą widelca. Poukładać ciasteczka na blaszce na papierze do pieczenia. Wierzch ciastek również posmarować białkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 210 st. C. Wstawić ciasteczka do rozgrzanego piekarnika i piec je przez ok. 13-15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Na koniec delikatnie oprószyć ciastka z ciasta francuskiego np. cukrem pudrem. Smacznego!
Właśnie je robię moje dzieci tez uwielbiają szybka sprawa w zrobieniu czegoś do kawy lub dla gosci.
To jedne z naszych ulubionych ciastek i sprawdzą się niemal w każdej sytuacji. Często je przygotowuję, gdy moje dzieci odwiedzają koledzy i koleżanki ze szkoły. Zawsze wszystkim smakują i szybko znikają z talerzy. Dzwonią nawet do mnie inne mamy z prośbą o przepis. Warto wypróbować, na pewno zasmakuje małym łasuchom :-)