Zupa pieczarkowa z ziemniakami na warzywach

Zupa pieczarkowa na domowym bulionie jarzynowym z dodatkiem brązowych pieczarek i ziemniaków doprawiona kwaśną śmietaną.

Zupa pieczarkowa w podstawowej wersji to dowód na to, że im prostsze danie, tym lepsze. W większości przypadków zapewne tak jest. Moja zupa pieczarkowa jest tak prosta, że czasem zastanawiam się, czy w ogóle warto przepis przekazywać na forum publicznym. Potraktuj go zatem jako przypomnienie, że zupa pieczarkowa wciąż istnieje (jeśli dawno nie jadłeś to jest najlepszy moment, żeby sobie o niej przypomnieć). Jedna rada. Użyj brązowych pieczarek, a smak zupy będzie wyjątkowy, ponieważ są one bardziej aromatyczne od tych zwykłych.

Składniki

około 1,5 litra domowego wywaru jarzynowego;
600 gramów brązowych pieczarek;
kilka ziemniaków;
1 marchewka;
1 duża cebula;
natka pietruszki;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Prosta zupa pieczarkowa przepis

Dobry wywar warzywny lub drobiowy to podstawa każdej porządnej zupy. Bezwzględnie warto ZAWSZE używać wcześniej przygotowanego wywaru we własnej kuchni (zobacz przepis na wywar warzywny).

Bazą tej prostej zupy są oczywiście pieczarki. Potrzebne będzie około 600 gramów, najlepiej tych brązowych, które są bardziej aromatyczne od tych tradycyjnych. Możesz oczywiście zrobić mix jednych i drugich. Po oczyszczeniu pieczarki pokrój na kawałki, ćwiartki lub plasterki, jak lubisz. Jedną dużą cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na niewielkiej ilości oliwy, aby się zeszkliła. Następnie do zeszklonej cebuli wrzuć pokrojone pieczarki, całość lekko posól, popieprz i smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Przygotuj pęczek natki pietruszki, obierz kilka ziemniaków i pokrój je w niedużą kostkę i ugotuj (nie rozgotuj, 7 minut powinno wystarczyć).

Do garnka z 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego zetrzyj na dużych oczkach tarki jedną marchewkę i wrzuć przesmażone pieczarki. Gotuj zupę 20-25 minut.

Zupa pieczarkowa sposób podania

Do zupy wrzuć garść posiekanej natki pietruszki, a następnie ugotowane ziemniaki. Dopraw ją w miarę potrzeby (sól, pieprz). W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody łyżkę mąki, dodaj jedną kopiatą łyżkę kwaśnej 18 % śmietany, wymieszaj, zahartuj zupą i wlej do garnka. Gotuj 2 minuty. Zupa pieczarkowa jest gotowa.


Wypróbuj również mój przepis na pieczarki faszerowane podane w aromatycznym sosie śmietanowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *