niedziela, 14 lutego 2021

Ciasto z białek z suszonymi morelami

Po smażeniu pączków zawsze zostają mi białka. Szkoda mi ich wyrzucać, więc najczęściej piekę z nich ciasto z białek. Ciasto jest bardzo wilgotne, ale nie zapychające, takie w sam raz. Do ciasta dodałam suszone morele. I to był bardzo dobry pomysł. Uwielbiam takie ciasto z filiżanką kawy. Polecam Wam na podwieczorek.

 




 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

6 białek

1 niepełna szklanka cukru

2 cukry waniliowe

25 dag masła lub margaryny

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowo:

15 dag moreli suszonych od HELIO

 

 

Wykonanie pysznego ciasta z białek z morelami:


1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. 

2. Dobrze schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy do rozpuszczenia się cukrów. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy ciepłe mleko i margarynę. Miksujemy do  dokładnego połączenia się składników.

3. Suszone morele kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut w zależności od piekarnika, do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.

6. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

 

A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta z białek: 



 

7 komentarzy:

  1. Oszczędnie, ekologicznie i pysznie! Brawo Iza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek suszonych śliwek i moreli do ciasta, to moje ulubione bakalie :) Same ubite lekko białka są świetne też do omleta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na wykorzystanie białek od pączków

    OdpowiedzUsuń