Deser, który wywoła uśmiech! Połączenia truskawek i bitej śmietany nie będę rekomendować – któż z Was jest się w stanie jemu oprzeć? Dziś proponuję Wam wersję niskokaloryczną i z niewielką ilością ksylitolu.
Bitą śmietanę można z łatwością zrobić z jogurtu greckiego z dodatkiem ksylitolu i ubitej piany z białek. To dużo lżejsza wersja niż klasyczna bita śmietana, którą przygotowuje się najczęściej ze śmietany o 30% zawartości tłuszczu. W wersji wegańskiej można przygotować bitą śmietanę z mleczka kokosowego – wystarczy potrzymać w lodówce mleko kokosowe, a następnie z odrobiną ksylitolu ubić tylko jego gęstą część.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie BITEJ ŚMIETANY
- Jogurt grecki bardzo dokładnie wymieszaj z 1 łyżeczką ksylitolu.
- Jajka przelej wrzątkiem, oddziel starannie białka od żółtek.
- Ubij białka z dwóch jajek.
- Stopniowo dodawaj jogurt nie przestając ubijać.
- W wersji wegańskiej – wstaw puszkę mleka kokosowego do lodówki na minimum 3-4 godziny a następnie zmiksuj tylko gęstą część mleka z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy.
- Krem przełóż na galaretkę i podawaj udekorowany truskawką.
Składniki BITEJ ŚMIETANY
- 100g jogurtu greckiego
- białka z dwóch jajek
- jedna łyżeczka ksylitolu
lub w wersji wegańskiej:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – tylko gęsta część
- 1 płaska łyżeczka ksylitolu
Wykonanie DOMOWEJ GALARETKI
- Jeśli używasz mrożonych truskawek – włóż je do garnuszka i zalej około pół szklanki wody. Jeśli używasz świeżych – wybierz te najbardziej dojrzałe, umyj je i oczyść z szypułek, a następnie włóż do niewielkiego garnka i zalej wodą.
- Możesz rozgnieść truskawki widelcem – chodzi o to, żeby wyciągnąć jak najwięcej smaku z owoców.
- Wlej do garnka 1 łyżeczkę soku z cytryny i gotuj 5 minut.
- Przecedź całość przez bardzo gęste sitko (np. takie, którego używasz do przesiewania mąki lub kakao).
- Do gorącej wody wsyp 2 łyżeczki ksylitolu oraz 1/2 łyżeczki soku cytryny. Rozpuść ją bardzo dokładnie w soku.
- Przygotuj sobie 2 szklanki i ustaw je pod skosem – możesz użyć foremki do pieczenia muffinek jako podstawki.
- Wlej galaretkę do połowy szklanek i zostaw do ostudzenia. Gdy galaretka wystygnie przestaw ją do lodówki – szybciej stężeje.
- Na galaretkę wyłóż bitą śmietanę i udekoruj truskawkami.
Składniki DOMOWEJ GALARETKI
- 250 gram truskawek mrożonych lub świeżych
- 125 ml wody
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny