Walentynkowy deser – domowa galaretka truskawkowa z fit bitą śmietaną

Walentynkowy deser – domowa galaretka truskawkowa z fit bitą śmietaną

Deser, który wywoła uśmiech! Połączenia truskawek i bitej śmietany nie będę rekomendować – któż z Was jest się w stanie jemu oprzeć? Dziś proponuję Wam wersję niskokaloryczną i z niewielką ilością ksylitolu.

Bitą śmietanę można z łatwością zrobić z jogurtu greckiego z dodatkiem ksylitolu i ubitej piany z białek. To dużo lżejsza wersja niż klasyczna bita śmietana, którą przygotowuje się najczęściej ze śmietany o 30% zawartości tłuszczu. W wersji wegańskiej można przygotować bitą śmietanę z mleczka kokosowego – wystarczy potrzymać w lodówce mleko kokosowe, a następnie z odrobiną ksylitolu ubić tylko jego gęstą część.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie BITEJ ŚMIETANY

  1. Jogurt grecki bardzo dokładnie wymieszaj z 1 łyżeczką ksylitolu.
  2. Jajka przelej wrzątkiem, oddziel starannie białka od żółtek.
  3. Ubij białka z dwóch jajek.
  4. Stopniowo dodawaj jogurt nie przestając ubijać.
  5. W wersji wegańskiej – wstaw puszkę mleka kokosowego do lodówki na minimum 3-4 godziny a następnie zmiksuj tylko gęstą część mleka z ksylitolem do uzyskania sztywnej masy.
  6. Krem przełóż na galaretkę i podawaj udekorowany truskawką.

Składniki BITEJ ŚMIETANY

  • 100g jogurtu greckiego
  • białka z dwóch jajek
  • jedna łyżeczka ksylitolu

 

lub w wersji wegańskiej:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – tylko gęsta część
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu

Wykonanie DOMOWEJ GALARETKI

  1. Jeśli używasz mrożonych truskawek – włóż je do garnuszka i zalej około pół szklanki wody. Jeśli używasz świeżych – wybierz te najbardziej dojrzałe, umyj je i oczyść z szypułek, a następnie włóż do niewielkiego garnka i zalej wodą.
  2. Możesz rozgnieść truskawki widelcem –  chodzi o to, żeby wyciągnąć jak najwięcej smaku z owoców.
  3. Wlej do garnka 1 łyżeczkę soku z cytryny i gotuj 5 minut.
  4. Przecedź całość przez bardzo gęste sitko (np. takie, którego używasz do przesiewania mąki lub kakao).
  5. Do gorącej wody wsyp 2 łyżeczki ksylitolu oraz 1/2 łyżeczki soku cytryny. Rozpuść ją bardzo dokładnie w soku.
  6. Przygotuj sobie 2 szklanki i ustaw je pod skosem – możesz użyć foremki do pieczenia muffinek jako podstawki.
  7. Wlej galaretkę do połowy szklanek i zostaw do ostudzenia. Gdy galaretka wystygnie przestaw ją do lodówki – szybciej stężeje.
  8. Na galaretkę wyłóż bitą śmietanę i udekoruj truskawkami.

Składniki DOMOWEJ GALARETKI

  • 250 gram truskawek mrożonych lub świeżych
  • 125 ml wody
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz