Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę
Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Tortilla z pastą jajeczną i kiełkami rzodkiewki to pyszna przekąska idealna na śniadanie czy w formie pokrojonych rollsów jako przystawka na imprezie. Tym razem placki zrobiłam sama, gdyż nie mogłam w żadnym sklepie znaleźć takich o dobrym składzie i wyszły bardzo smaczne, lepsze od gotowych.

 

Składniki na tortillę z pastą jajeczną:

Placki (8 sztuk o średnicy 21 cm):

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 140 ml gorącej wody
    • łyżka oleju
    • płaska łyżeczka soli

 

Pasta:

    • 5 jajek
    • 150 g sera żółtego
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżeczki musztardy
    • sól, pieprz

 

Dodatkowo: 50 g kiełek rzodkiewki, można też dodać rukolę, szynkę, ogórka itd.

 

Przygotowanie

Mąkę przekładamy do miski, dodajemy olej, sól i wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto nakrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dzielimy je na 8 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 21 cm. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Innym rozwiązaniem jest ponowne podgrzanie ich przed zawinięciem.

Do przygotowania potrawy można też użyć gotowych placków kupionych w sklepie, ale zazwyczaj nie mają one dobrego składu.

Przygotowujemy pastę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka przekładamy do miski, dodajemy ser, musztardę, majonez i przyprawy. Całość mieszamy ze sobą.

Pastę jajeczną rozsmarowujemy na tortillach. Na paście rozkładamy kiełki lub inne składniki. Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań. Takich tortilli można również nie kroić na kawałki i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę
Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

 

Zobacz inne przepisy na przekąski z tortillą:

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Szybka przekąska z tortilli

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Meksykański torcik z tortilli

Print Friendly, PDF & Email