Red velvet serobrownie na Walentynki.

Szukasz pysznego, atrakcyjnego deseru na Walentynki? Polecam Ci red velvet serobrownie. Moje dwa ulubione ciasta w jednym. To ciasto przepełnione jest miłością. Czerwień i czekolada, to jest to. Atrakcyjne i smaczne ciasto na romantyczny wieczór we dwoje.

SKŁADNIKI:

  • Masa serowa:
  • 400 g serka śmietankowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej
  • Brownie:
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 180 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik w żelu
  • 2 łyżki kakao
  • 120 g maki pszennej
ZAPRASZAM ROWNIEZ DO OBEJRZENIA FILMU

WYKONANIE:

Zrobić masę serową: W misce wymieszać rózgą lub mikserem, wszystkie składniki na sernik.

Gotową masę serową odstawić na bok i zrobić ciasto na brownie: Masło rozpuścić i ostudzić.

W misce utrzeć jajka z cukrem i szczypta soli. Do utartych jaj dodać rozpuszczone, schłodzone masło. Całość wymieszać mikserem.

Do tak wymieszanych składników dodać ocet, ekstrakt waniliowy oraz barwnik. Ilość barwnika dostosować według instrukcji na opakowaniu, lub do uzyskania pożądanego koloru.

Całość wymieszać i ciągle mieszając dodać przesianą mąkę i kakao.

Kiedy składniki dobrze się połączą, wylać brownie na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Moja blaszka 22 x 30 cm. Na wierzch czekoladowego ciasta wylać masę serową.

Za pomocą noża wymieszać obie masy, tak aby powstały na cieście fantazyjne wzory. Nie mieszać za bardzo, kilka ruchów noża wystarczy.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, temperatura 180 st. C. Grzanie góra – dół. Około 30 -40 minut

Ciasto można z wierzchu przykryć pergaminem, aby nie zbrązowiało podczas pieczenia.

Upieczone wystudzić na kratce.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij