Możesz nie mieć nic… Ale jeśli masz pasje… to tak jak byś miał wszystko…

Grecja / Greece Low carb - high protein - fit Śniadanie/Breakfast

Grecka Jajecznica Kayanas

Jajka pomidory feta

Grecka Jajecznica Kayanas-Στραπατσάδα idealna na śniadanie, oczywiście z Grecką Pitą

Jajka pomidory feta

Grecka Jajecznica Kayanas zwana też Strapatsada – Στραπατσάδα z fetą, pomidorami oraz oregano, ma niezwykłą historię.

Przywieźli ją do Grecji Żydzi. W 1492 roku  część ludności żydowskiej, która nie przeszła na chrześcijaństwo, była zmuszona opuścić Hiszpanie.

Στραπατσάδα Grecka Jajecznica

Wygnani Żydzi osiedlili się głównie w drugim co do wielkości mieście greckim, czyli w Salonikach. Ogromną częścią kultury żydowskiej jest jedzenie.

Ta tania, prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna potrawa serwowana była jako wczesny obiad lub na kolację. 
Jeśli nie miałeś okazji spróbować prawdziwej greckiej Στραπατσάδα, możesz to teraz nadrobić, korzystając z poniższego przepisu na Grecką Jajecznicę. 

Jajecznica po Grecku

Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 

  • ? – 2
  • ⏰ – 15 minut
  • ?? – Grecja

Oczywiście potrzebujemy kilku składników

  • 2-3 duże pomidorki bez skórki
  • 6 jajek z wolnych kur
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego
  • Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony
  • Feta
  • Płatki chili

Mamy składniki, to oczywiście bierzemy się za jajecznicę

  • W pierwszej kolejności rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek, po chwili, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dopraw oregano, solą i pieprzem, mieszaj i grzej, aż pomidory lekko odparują. 
  • W międzyczasie jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem. 
  • Po drugie, kiedy pomidory będę gotowe, wlej jajka i mieszając, grzej je, aż pozyskasz konsystencję, jaką lubisz. 
  • Na koniec nałóż jajecznicę, dodaj fetę, płatki chili, dopraw oregano i pieprzem, polej oliwą z oliwek i podawaj na przykład z Grecką Pitą. 

Podczas gdy ja szykuję kolejny Grecki przepis. Ty jeśli spodobała Ci się ten, zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję.

Sniadanie Greckie

Oczywiście to nie jedyne danie z Grecji, które znajdziesz na mojej stronie.

Grecka Oliwa z oliwek

Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów, konkursy z nagrodami od Diego Totti czy Domu Oliwnego i 40procent.pl Lepsza Strona Wódki.

Zapraszam Cię w to jedyne w swoim rodzaju miejsce na FB.

Dom Oliwny Grecka Jajecznica

Czy wiesz, że…

Zbierając zielone oliwki  jeszcze, musimy wiedzieć, że potrzebujemy powyżej 10, a nawet 20 kg oliwek na 1 litr soku (wielokrotnie więcej niż przy produkcji przemysłowej), co z kolei istotnie wpływa na cenę gotowego produktu… cdn…

RafalCook

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak powstała Twoja ulubiona potrawa❓ Czy wiesz, skąd pochodzi sushi, pierogi, czy spaghetti❓ Każda potrawa ma swoją historię, która sięga czasów sprzed wieków. Na moim kanale na YouTube i Blogu staram się odkrywać tajemnice ulubionych dań z różnych krajów.

Pierogi - jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - mają swoje korzenie w Azji Środkowej. Początkowo były to małe kawałki ciasta, wypełnione mięsem lub warzywami, gotowane w wodzie. Z czasem pierogi zyskały na popularności w Europie Wschodniej, a dziś są uwielbiane na całym świecie.

Sushi - popularne danie kuchni japońskiej, powstało w VII wieku, kiedy to ryby były przechowywane w beczkach z ryżem, aby zachować ich świeżość. Z czasem ryż stał się stałym składnikiem sushi, a danie zyskało na popularności nie tylko w Japonii, ale na całym świecie.

Spaghetti - danie kuchni włoskiej, ma swoje korzenie w Chinach. W wiekach przed naszą erą Chińczycy jedli makaron z mąki pszennej, który był wytwarzany w specjalnych formach. W XIII wieku Marco Polo sprowadził makaron do Włoch, gdzie stał się popularnym daniem.

I wiele, wiele innych, które znajdziesz na stronie

Tak wiele potraw ma swoją historię, a odkrywanie jej może być fascynującym doświadczeniem. Warto poznać tło kulinarnych tradycji, które ukształtowały nasze ulubione dania.

A Ty mój drogi czytelniku - podglądaczu jakie potrawy uwielbiasz ❓Czy znasz ich historię❓ Podziel się swoimi ulubionymi daniami i ich historią w komentarzach.

Zapraszam.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Agata :

    Świetnie ???

Skomentuj

[instagram-feed]