piątek, 12 lutego 2021

Karkówka po cygańsku

Przepis na przepyszny obiad z piekarnika. Mięciutka i krucha karkówka zapiekana w przepysznym sosie z papryką i pieczarkami. Rewelacyjne w smaku danie które sprawdzi się na rodzinny obiad jak i na imprezę.

5 porcji
około 1 kg karkówki
300 gramów pieczarek 
1 duża lub 2 mniejsze papryki mogą być w różnych kolorach
1 duża cebula około 200 gramów
1 szklanka (250ml) passaty pomidorowej
1 kopiasta łyżka majonezu
sól
pieprz
1 duży ząbek czosnku
5 łyżek wody lub rosołu

Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry, doprawić solą i pieprzem następnie obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażymy chwilę tylko do lekkiego przyrumienienia.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić  dużą kostkę.
Pieczarki mniejsze pokroić na połowę większe na ćwiartki.
Passatę wymieszać z majonezem i wodą, dodać około pół płaskiej łyżeczki soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru, oraz pieprz całość dokładnie wymieszać. 
Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na mięso  położyć wymieszane ze sobą  wcześniej warzywa.
Całość zaleć równomiernie sosem pomidorowym.
Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy około 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1 godzinę.

Piekłam na drugim poziomie piekarnika z funkcją termoobiegu.
Smacznego :)







2 komentarze:

  1. Trochę różnych karkówek już przerobiłam i śmiało mogę przyznać, że ta według Twojego przepisu jest jedną z lepszych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło to słyszeć/czytać :) Dziękuję taka cudowna ocena to miód na moje serce :)

    OdpowiedzUsuń