Składniki:
100 g mąki pszennej
50 g mąki razowej
50 g mąki kukurydzianej
1 jajko
30 g masła
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka miodu
1/4 szklanki erytrolu
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
1/2 litra mleka
2 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie:
Erytrol, masło, miód, mleko i sodę podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, dodać mąkę, sodę i jajko. Najpierw wymieszać, a potem zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (20×25 cm) przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placki są cienkie i szybko się rumienią.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem pasty waniliowej. Ciepłym budyniem przełożyć placki. Wierzch udekorować wedle uznania, u mnie cienka warstwa budyniu i kostka startej gorzkiej czekolady. Odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Smacznego 🙂
Naprawdę super pomysł! A wiesz,że dzisiaj o czymś podobnym myślałam, tzn.o cieście w stylu miodownika ale w chudszej wersji i Ty zrobiłaś mega ciasto!:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
To jest zdecydowanie niskokaloryczna wersja 🙂
PolubieniePolubienie
Miodownik wygląda obłędnie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny przepis 🙂
Miodownik wygląda cudownie ❤
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Koniecznie muszę zrobić
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie