Fit miodownik z budyniem

Składniki:

100 g mąki pszennej

50 g mąki razowej

50 g mąki kukurydzianej

1 jajko

30 g masła

3 łyżki mleka

1/2 łyżeczki sody

1 łyżka miodu

1/4 szklanki erytrolu

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

1/2 litra mleka

2 łyżki erytrolu

1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie:

Erytrol, masło, miód, mleko i sodę podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, dodać mąkę, sodę i jajko. Najpierw wymieszać, a potem zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (20×25 cm) przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placki są cienkie i szybko się rumienią.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem pasty waniliowej. Ciepłym budyniem przełożyć placki. Wierzch udekorować wedle uznania, u mnie cienka warstwa budyniu i kostka startej gorzkiej czekolady. Odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Smacznego 🙂

8 uwag do wpisu “Fit miodownik z budyniem

Dodaj komentarz