Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 12 lutego 2021

Penne z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą, szpinakiem i serem pleśniowym

 

Dziś propozycja obiadowa jaką większość z nas lubi-szybka, smaczna i sycąca. Cały obiad z dużej żeliwnej patelni w 30 minut. Makaron większość z nas jada w zapiekankach, jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy ryżu. Często ratuje głodne brzuszki gdy nie mamy czasu na stanie przy kuchni.  Z dojrzewającą hiszpańską kiełbasą w asyście szpinaku i kremowego sosu z serka pleśniowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Takie proste potrawy są najlepsze.

Patelnia żeliwna ze zdjęcia pochodzi z zestawu CSKochsysteme XANTEN jaki prezentowałam Wam jakiś czas temu  na blogu, do nabycia w sklepie internetowym Cookin  jestem z  tych naczyń  mega zadowolona J

 







Składniki na 3 porcje

3 szklanki drobnego makaronu penne

40 dag świeżego szpinaku

20 dag dojrzewającej hiszpańskiej kiełbasy Fuet Extra  lub chorizo

250 ml słodkiej śmietanki 18%

10 dag serka z przerostem niebieskiej pleśni

1 cebula

4  ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z awokado

Sól morska do smaku

Szczypta gałki muszkatołowej do smaku

Szczypta białego pieprzu

Pęczek natki pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, wlać oliwę z awokado, zeszklić  pod przykryciem, dodać pokrojoną na cieniutkie plasterki kiełbasę, chwilę razem podsmażać, dodać świeży szpinak i zamieszać, gdy tylko „zwiędnie” dodać pokruszony pleśniowy serek, wlać  śmietankę,  doprawić do smaku solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zagotować. Zestawić z ognia.

 

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić na patelnię, nie przelewać makaronu zimną wodą, tylko wtedy obklei sos makaron, całość dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze posypać posiekaną natką pietruszki.





Smacznego!

 

 

 

 

 

 

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za chorizo, ale w takim wydaniu chętnie bym go skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj