Przepis bardzo stary i niezawodny. Mam go od babuni lat 90 🙂 Babka naprawdę pyszna, bardzo długo świeża. Musi być tylko przykryta i gwarantuję że będzie ciągle taka sama.

babka

Wykonanie – za pomocą miksera lub robota kuchennego ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuścić, odstawić i przestudzić. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.  Do masy jajecznej dodawać na przemian mąki i przestudzone roztopione mało. Dokładnie wymieszać na gładką masę.

Teraz można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Wymieszać delikatnie.

Pieczenia – piec w 170 C, 45 minut. Zostawić w formie na kilka minut, następnie wyciągnąć z formy.  Babkę można udekorować dowolnie, polewą czekoladową, obsypać cukrem pudrem itp

Jeśli lubicie z kakao – po wykonaniu ciasta jak wyżej wlać 2/3  całej ilości ciasta do formy. Do reszty dodać kakao  (2 łyżki ), wymieszać i wlać na masę jasną.   Delikatnie zamieszać widelcem.

Babeczka rewelacyjna, polecam.