Składniki:
400 g mąki
1/2 szklanki mleka
40 g drożdży
50 g masła
kieliszek spirytusu
1/2 szklanki erytrolu
1/2 łyżki cukru
6 żółtek
dodatkowo:
powidła śliwkowe
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, erytrol, wlać roztopione masło, spieniony zaczyn, spirytus oraz dodać żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej maki lub dodać niewielką ilość mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać po 1/2 łyżki powideł i dokładnie sklejać. Pączki ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Smażyć na głębokim tłuszczu i odkładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem i podawać 🙂 Mi z tej proporcji wyszło 11 średnich pączków 🙂 Zniknęły tego samego dnia 😉
ale dużo nadzienia!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
😀
PolubieniePolubienie
Przepyszne i na bogato!:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jakoś tak chciało mi się w tym roku pączków domowych 😊
PolubieniePolubienie