Pączki z powidłami

Składniki:

400 g mąki

1/2 szklanki mleka

40 g drożdży

50 g masła

kieliszek spirytusu

1/2 szklanki erytrolu

1/2 łyżki cukru

6 żółtek

dodatkowo:

powidła śliwkowe

olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, erytrol, wlać roztopione masło, spieniony zaczyn, spirytus oraz dodać żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej maki lub dodać niewielką ilość mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nakładać po 1/2 łyżki powideł i dokładnie sklejać. Pączki ułożyć na posypanej mąką desce, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny. Smażyć na głębokim tłuszczu i odkładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem i podawać 🙂 Mi z tej proporcji wyszło 11 średnich pączków 🙂 Zniknęły tego samego dnia 😉

4 uwagi do wpisu “Pączki z powidłami

Dodaj komentarz