Rozgrzewająca zupa z zieloną soczewicą












Dziś zapraszam Was na pyszną, treściwą zupę z soczewicy zielonej.

Zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy mroźny dzień.

Do zupy użyłam zielonej soczewicy Bio POLSKIE MŁYNY. 

Produkt jest niedostępne w markecie, ale możecie go

 zamówić na stronie sklepu internetowego.

Tam również znajdziecie inne znakomite produkty.

Polecam!






Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka zielonej soczewicy BIO POLSKIE MŁYNY 
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Warzywa obieram i myję. Marchewkę, pietruszkę kroją w małe paski, seler naciowy w plasterki, a cebulę w półksiężyce. Do garnka wlewam trochę oleju i smażę cebulę z imbirem, kurkumą i papryką. Następnie wlewam 2L wody, wrzucam warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zagotowuję. W międzyczasie kroję mięso w kostkę. Do gotującej się wody wrzucam mięso i gotuję 5 minut. Wsypuję zieloną soczewicę, wstępnie doprawiam sola i pieprzem. Gotuje na małym ogniu 20 minut. Ziemniaki obieram i kroję w małą kostkę, wrzucam do garnka. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, wrzucam zmiksowane pomidory i posiekany czosnek. Całość gotuję jeszcze około 5 minut. Na sam koniec doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję zieloną pietruszką.


Smacznego!
















 

1 komentarz :

  1. Pyszna tą zupa. Zamieniłam tylko soczewicę na czerwoną.

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);