Karpatka z kremem budyniowym
Inne słodkości

Karpatka z kremem budyniowym

Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂

Składniki i przepis na 2 blaty ciasta parzonego o wymiarach 25×25:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 375g wody
  • 6 jajek
  • szczypta soli

W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i jednym ruchem dodajemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy do momentu aż wszystko się dobrze połączy. Gotowe ciasto szprycujemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200°C do mocno złotego koloru. Ważne, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto parzone wyrasta poprzez parę wodną, a otwierając piekarnik automatycznie ciasto nam opadnie. Złożenie karpatki jest banalnie proste! Na blat ciasta parzonego wykładamy przygotowany krem, układamy kolejny blat i oprószamy cukrem pudrem.

Karpatka z kremem budyniowym

Składniki i przepis na krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 330 g masła
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    500ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka, jednocześnie szybko i energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam kożuch. Miękkie masło ubijamy do puszystości, a następnie dodajemy partiami wystudzony budyń.

Karpatka z kremem budyniowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *