Węgry - Suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym (Lakatosinas)

Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś innego w tłusty czwartek, to gorąco polecamy węgierskie suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym,czyli lakatosinas. 

Składniki (4 porcje, około 20-25 sztuk):
- 20-25 suszonych śliwek 
- 3-4 łyżki rumu 

Ciasto
- 0.5 szklanki mąki 
- 1/6 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 
- szczypta cukru
- mała szczypta soli 
- jeszcze mniejsza szczypta sody
- 2/3 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżeczka oleju 

- 50-75 g marcepanu
- olej (do smażenia)
- opcjonalnie cukier puder lub/i cynamon 

Przygotowanie:
1) Śliwki przekładamy do pojemiczka, zalewamy rumem i wodą tak, by śliwki były dokładnie przykryte. Odstawiamy na chwilę na bok. 

2) W międzyczasie przygotowujemy ciasto - suche składniki przesiewamy, wlewamy mleko, olej i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 15 minut, by lekko zgęstniało. 

3) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, przynajmniej na 2-3 cm. 

4) Śliwki przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i lekko nacinamy. Do środka wkładamy kawałeczek marcepanu (tyle, ile się zmieści), śliwkę lekko dociskamy przy bokach. Śliwki zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy na rozgrzany olej (około 150-160 stopni). Smażymy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

5) Serwujemy posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem. 



Komentarze