Wegańskie pancakes

0 0
Wegańskie pancakes

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 150-200g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Olej: do smażenia

Zobacz jak zrobić IDEALNE pankejki bez jajek!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Wegańskie pancakes

Puszyste placuszki skąpane w syropie klonowym, posypane startą czekoladą i podane w towarzystwie świeżych owoców… Takie poranki, to ja lubię! Jeśli dla Was również brzmi to jak udany początek dnia, to bardzo mi miło, ponieważ przygotowałem PROSTY przepis na wegańskie pancakes!

Pancakes, pankejki… czyli po prostu puszyste, mięciutkie placuszki, nazywane również naleśnikami w wersji amerykańskiej. Ja zrobiłem je w wersji klasycznej, ale jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dodać ulubione owoce, czy nawet posiekaną czekoladę.

Przepis na Wegańskie pancakes bez jajek. Placuszki wegańskie

Wegańskie pancakes – KĄCIK PORAD

  • Najlepiej użyć mleka sojowego.
  • Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz śmiało dodać troszkę mąki.
  • Polecam posmarowanie patelni olejem lub innym roślinnym tłuszczem. Placuszki dzięki temu będą ładnie zarumienione.
  • Do podania polecam wspomniany wcześniej syrop klonowy, miód, dżem lub ulubioną polewę. Do tego świeże owoce i można zajadać.

Szukasz więcej takich przepisów? Zobacz koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie. Z pewnością znajdziesz tam wiele pyszności dla siebie, jak i całej rodziny, w tym również przepis na klasyczne wegańskie naleśniki!

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 300 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 150-200g
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Opcjonalnie
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

W kubku wymieszaj mleko roślinne z octem i odstaw na 5 minut.

2
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wlej zawartość kubka i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz dosypać troszkę mąki.

3
Gotowe

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i smaż placuszki z obu stron na średnim ogniu, do momentu zarumienienia. Wielkość placuszków zależy tylko od Ciebie. Ja używałem około 1/2 chochelki na 1 placek.

Konrad Budzyk

Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
previous
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Przepis na Pesto z rukoli
next
Pesto z rukoli
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
previous
Smoothie bowl z ananasem i szpinakiem
Przepis na Pesto z rukoli
next
Pesto z rukoli
Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna

Najlepsze pankejki, jakie kiedykolwiek jadłam! Petarda! Puszyste, aż rozpływają się w ustach!

Hanna

Cy musi być ocet jabłkowy

Konrad Budzyk

Albo ocet, albo sok z cytryny 🙂

Michał

Jeżeli ocet bądź cytryna jest tu dla smaku to ok. Jednakże kwaśne rzeczy daje się tam gdzie używamy sody do wyrastania, żeby wystartowało, a w przypadku proszku do pieczenia nie jest to konieczne absolutnie.

Konrad Budzyk

Tu chodzi o reakcje mleka roślinnego z kwasem (octem). Gęstnieje – zwłaszcza sojowe – i robi się taka hmm… maślanka 🙂

Agata

Jak powinny wyglądać w środku ? Galaretowate ?

Konrad Budzyk

Nieee, powinny być puszyste i wyrośnięte 🙂

Justyna

Wspaniale prosty przepis! 🙂 Dziękuję. Użyłam 200 g mąki orkiszowej jasnej, i 300 ml mleka migdałowego, wyszły idealnie. Gdyby ktoś sie zastanawiał, to mleko ryżowe nie sprawdzi się w przepisie, bo jest zbyt klejące się do patelni.

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło, że placuszki posmakowały! Zapraszam również do skorzystania z pozostałych przepisów na blogu 🙂

anonim

ile pankecow wychodzi z jednej porcji?

Konrad Budzyk

Zależy od wielkości, ale powinno wyjść z podanych proporcji 8-10 sztuk 🙂

Marzena

Jak ja Ci dziękuję za ten przepis! Karmię piersią i jestem na diecie eliminacyjnej z racji alergii Synka. Te pankejki to mistrzostwo świata! Dodałam mleka owsianego, bo sojowego nie mogę i wyszły przepyszne 😊

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję <3

Sylwia

Pisze komentarz smażąc drugą porcję bo dzieciaki zażyczyły sobie więcej ! Obłędnie dobre, puszyste i mięciutkie jak chmurka ❤️ takich jeszcze nie jedliśmy a smażę wegańskie pankejki od ponad dwóch lat 🙈 dziękuje za ten przepis !☺️

Jolanta

Super przepis , wyszły super 👍🏾👍🏾👍🏾😁 Dziękuję

Kasia

Pyszne, puszyste pankejki. Moja córka je uwielbia 😍

Julia

Uważam się za naleśnikowe i pankejkowe beztalencie, te placuszki wyszły natomiast idealnie. Przepraszam za dwie gwiazdki, wcisnęłam je przypadkowo. Bez dwóch zdań należy się pięć!

19
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x