Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową

okrogle-ciastka-z-dziurka


Jeszcze rzutem na taśmę tuż przed samym Tłustym czwartkiem podrzucam Wam już moją ostatnią inspirację na ten słodki dzień. Choć tak naprawdę, to z  tymi słodkościami możemy szaleć, aż do przyszłego wtorku, czyli ostatków. Tak więc macie jeszcze czas,  żeby je upiec 😀.
Powiem Wam, że te cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową są banalnie proste do przygotowania i robi się je bajecznie prosto. A na dodatek nie są tak kaloryczne, jak te smażone w głębokim tłuszczu. Idealnie, prawda? 💓

 
Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową

 

 

Cynamonowe donuty z piekarnika z polewą czekoladową 

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na 8 ciastek

Składniki: 

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:⁠

  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej ⁠⠀
  • 100 ml śmietanki 30%⁠⠀
  • 1 łyżka miękkiego masła⁠
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pozostałe i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do torebki na mrożonki, odcinamy rożek i wyciskamy do formy na donuty wysmarowanej tłuszczem. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu studzimy ciastka na kratce.

W międzyczasie szykujemy polewę. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietankę z pokruszoną czekoladą. Mieszamy raz na jakiś czas. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło i cynamon, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, gdy polewa zacznie tężeć maczamy w niej górę ciastka.

Układamy na kratce i czekamy, aż polewa całkowicie stwardnieje.

 

 

Komentarze