Serowa zapiekanka z boczkiem

Serowa zapiekanka z boczkiem to bardzo sycąca przekąska idealna na imprezę, gorącą kolację lub na obiad. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom!

Smok poleca również wegetariańską wersję zapiekanki z pomidorkami koktajlowymi zamiast boczku.

Serowa zapiekanka z boczkiem

zapiekanka serowa

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 5 minut/y

Składniki:

  • 150g zimnego masła,
  • 150g żółtego sera,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 żółtko (ewentualnie),
  • 250g boczku pokrojonego w kostkę,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Masło i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodać mąkę, sól i pieprz, ewentualnie dodać 1 żółtko.
  3. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  4. Ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec 10 minut w 180st (z termoobiegiem).
  6. Jajka roztrzepać.
  7. Dodać do nich kostki boczku, sól, pieprz, mleko, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać.
  8. Rozlać masę jajeczną na ciasto serowe.
  9. Piec 30-40 minut w 170st aż masa jajeczna się zetnie.
https://www.bardzogrubysmok.pl/serowa-zapiekanka-z-boczkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *