Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą

Ta rozgrzewająca zupa jest idealna na zimowe dni. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Przygotujesz ją w mig, a smakuje rewelacyjnie.

Czerwona soczewica to solidna porcja białka, kwasu foliowego, magnezu i rozpuszczalnego błonnika, a  kurkuma ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Ta zupa to istna mikstura zdrowia.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 400 mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • czerwoną soczewicę wyłóż na sitko i obficie wypłucz pod zimną wodą. Odsącz
  • cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oleju kokosowym na złoto
  • zetrzyj jabłka na tarce i razem z kurkumą dodaj do cebuli. Przesmaż razem przez 2 minuty
  • dodaj soczewicę i wodę, gotuj około 15 minut
  • na końcu wlej mleko kokosowe i dodaj resztę przypraw. Gotuj, aż soczewica będzie miękka
  • podawaj na gorąco

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *