Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to szybki pomysł na lunch czy kolację. Dzięki dużej ilości kolorowych warzyw i lekkiemu dressingowi z jogurtu naturalnego, sałatka jest bardzo zdrowa i sycąca.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – pełnowartościowy posiłek w 20 minut

Kiedy burczy w brzuchu i trzeba przygotować coś pysznego i konkretnego do jedzenia “na już”, nie ma lepszego rozwiązania niż pożywna i pyszna sałatka z tuńczykiem i makaronem.

Wystarczy tylko 20 minut w kuchni i pyszny posiłek jest gotowy. Fantastyczne jest to, że do przygotowania tej prostej sałatki potrzebujemy tylko kilku łatwo dostępnych składników, które większość z nas zawsze ma w szafce i lodówce.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zbilansowany posiłek

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to zdrowy, zbilansowany posiłek. Mamy tu makaron, który dostarcza dodających energii węglowodanów, solidną porcję białka w postaci tuńczyka i warzywa, które wzbogacają dietę w witaminy, mikroelementy oraz błonnik.

Ten ostatni ma zbawienny wpływ na układ trawienny – zapewnia uczucie sytości i wspomaga perystaltykę jelit.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Tuńczyk – jak jeść i kupować mądrze

Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce i na świecie. W naszym kraju zdecydowanie najczęściej kupowany jest tuńczyk w puszce. Dodaje się go do sałatek, kanapek, zapiekanek czy dań głównych.

Liczba zwolenników tuńczyka nie powinna dziwić – to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W 100 g tuńczyka z konserwy w sosie własnym jest tylko 100 kcal, a aż 24 g białka.

Popularność tuńczyka miała jednak swoją cenę. Intensywne połowy tej ryby odbiły się negatywnie na populacji wielu innych gatunków. W sieci do połowu tuńczyków wplątują się m.in. delfiny, żółwie czy ptaki.

Dlatego tak ważne jest, by przy zakupie wybierać produkty pochodzące ze zrównoważonych połowów. Tu uprzedzam Wasze wątpliwości – nie musicie chodzić do drogich delikatesów, by je znaleźć i przygotować tę sałatkę z tuńczykiem i makaronem. Produkty z certyfikatem MSC można dostać w supermarketach i dyskontach.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – najważniejsze składniki

Tuńczyk. Możecie kupić tuńczyka w oliwie (moja ulubiona opcja), oleju lub w sosie własnym. Ta ostatnia opcja jest zwłaszcza polecana dla osób, które muszą ograniczyć spożycie tłuszczów.

Makaron. W tej sałatce najlepiej sprawdzi się drobny makaron – farfalle (kokardki), fusilli (świderki), gnocchi (użyłam je do sałatki) czy conchigliette (muszelki – widzicie je na zdjęciach w słoiku). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika.

Warzywa. Ta sałatka z tuńczykiem i makaronem jest świetnym momentem na przegląd lodówki i spiżarni. Jeśli macie zalegające puszki czy słoiki z kukurydzą czy fasolą, to możecie je tu wykorzystać. Oprócz nich przydadzą się też świeże warzywa – u mnie najczęściej są to pomidory, papryka, ogórek, seler naciowy i ulubiona sałata.

Jogurt naturalny. Sos do sałatki przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki niemu jest kremowa i sycąca.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sprawdź też inne pomysły na lunchbox do pracy:

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Sałatka z makaronem i szynką

Tortilla z szynką, awokado i pomidorem

Pasta jajeczna z awokado

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to pyszny, pełnowartościowy posiłek, który przygotujesz w 20 minut.
4.93 na 13 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 2 puszki tuńczyka (u mnie w oliwie, może być w oleju lub w sosie własnym)
  • 350 g makaronu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 200 g kukurydzy
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • ½ ogórka
  • 80 g rukoli
  • pęczek natki pietruszki

Dressing

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól, pieprz
  • łyżeczki suszonych pomidorów z chili

Kroki

  • Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Pokrój cebulę w piórka. Selera naciowego, paprykę i ogórka pokrój w plastry. Przełóż warzywa do miski.
  • Do miski dodaj też rozmrożony groszek, odcedzoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Odcedź tuńczyka i dodaj do miski.
  • Dodaj również makaron i rukolę.
  • Wymieszaj składniki dressingu i wlej go do miski. Wymieszaj dokładnie.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: jogurt, makaron, papryka, pomidory, prosta sałatka, prosty przepis, sałatka, sałatka na imprezę, sałatka z makaronem, sałatka z tuńczykiem, szybki obiad, tuńczyk

Przy współpracy z GymBeam.pl

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Wyszła pyszna, dzieciom też posmakowała. Polecam

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam, A.

  2. 5 gwiazdek
    Bardzo fajna sałatka, sycąca dzięki dużej ilości warzyw, ale nie zapycha i człowiek czuje się po niej lekko. Dobra na redukcji. Bede korzystać do z przepisu do przygotowania lunchu na 2-3 dni

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam, A.

  3. 5 gwiazdek
    Super do pracy wziąść

    1. Agnieszka Author says:

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, A.

  4. Wyszła smaczna i lekka przedewszystkim

    1. Agnieszka Author says:

      Super, że smakowała 🙂 Pozdrawiam, Aga

  5. 5 gwiazdek
    Brzmi przepysznie, bede dzis robicsuper blog i ciekawe przepisy. Pozdrawiam z Berlina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl