Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą

Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą

Walentynkowy deser z okazji święta zakochanych. Och jak romantycznie prezentuje się czerwień truskawek w połączeniu z biszkoptami i białą czekoladą. Deser à la tiramisu (gdyż nie zawiera żółtek, tylko mascarpone ze ubitą śmietanką) to rozkosz dla kubków smakowych.

Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami

Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą i kawowymi biszkoptami

5.0 z 4 głosy
Danie: DeserKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

pucharki
Przygotowanie

30

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

270

kcal

Truskawkowe tiramisu z biszkoptami maczanymi w kawie, musem truskawkowym i białą czekoladą. Romantyczny deser na Walentynki.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 250 g mascarpone prosto z lodówki

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 % mocno schłodzonej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 tabliczka białej czekolady Milka

  • 200 g biszkoptów lady fingers

  • 4 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 50 ml likieru Sheridan’s

  • 250 g świeżych truskawek


Sposób przygotowania:

  • W 200 ml wrzątku rozpuść kawę rozpuszczalną. Odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej kawy wlej likier Sheridan’s.
  • W kawie z likierem zanurz biszkopty po czym przełóż je na dno kieliszków do deserów. Na dno każdego z kieliszków ułóż po 2 maczane biszkopty lady fingers.
  • Połowę tabliczki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubij z 2 łyżkami cukru pudru na sztywno (jeśli nie masz miksera wysokiej mocy, musisz ubij je osobno). Do puszystych składników dodaj płynną czekoladę i wymieszaj szpatułką do połączenia. Połowę gotowej masy wyłóż do kieliszków z biszkopcikami na dnie.
  • Truskawki umyj zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i usuń szypułki. 4 truskaweczki pozostaw w całości do dekoracji deserów, natomiast resztę zblenduj z 1 łyżką cukru pudru na gładki mus. Mus truskawkowy ułóż jako kolejną warstwę deseru.
  • Teraz ponownie kolej na maczane w kawie z likierem biszkopty oraz resztkę kremu z ubitej śmietanki i mascarpone.
  • Na wierzch deseru ułóż pionowo 1 maczany biszkopcik, obok połóż jedną truskawkę. Pozostałą ilość białej czekolady posiekaj nożem i posyp nią wierzch deseru.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*