lutego 08, 2021

Roladki z kurczaka do kanapek

Jednym z najczęstszych dodatków do kanapek jest wędlina. 

Większość z nas kupuje po prostu wędliny w sklepach - są już pokrojone w plasterki, wystarczy więc tylko położyć je na kromkę chleba i gotowe.

Czasem warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować domową wędlinę - będzie zdrowo i pysznie. A do tego możemy przygotować ją idealnie pod nasz smak 😉

Na blogu pokazałam Wam już przepisy na schab na kanapki oraz schab na kanapki w marynacie cytrynowo-cebulowej.

Tym razem będzie troszkę inaczej - przygotowałam roladki z kurczaka.



Roladki z kurczaka do kanapek - przepis

Do przygotowania roladek będziesz potrzebować:

  • 500g filetów z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 250g pieczarek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pieczarki obierz i posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane pieczarki, dopraw solą i pieprzem, po czym smaż do odparowania wody.
3. Pod koniec smażenia wbij jajko i wymieszaj.
4. Gotowe pieczarki odstaw do przestudzenia.
5. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
6. Kurczaka zmiel, dodaj jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie wyrób.
7. Przygotowane mięso podziel na 2 porcje, każdą z nich rozłóż na pergaminie w kształt prostokąta. Jedną z nich posmaruj usmażonymi wcześniej pieczarkami, a drugą posyp posiekaną natką pietruszki.
8. Doprawione mięso zwiń w formę roladki - może kleić się do pergaminu, więc ja pomagałam sobie łopatką. Następnie owiń je pergaminem, na którym były przygotowywane. Końce zawiń w coś w rodzaju cukierka, żeby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
9. Tak przygotowane roladki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut, po czym rozwiń z pergaminu i piecz kolejne 15-20 minut aby lekko zrumienić.
10. Gotowe roladki wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w plasterki na kanapki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger