poniedziałek, 8 lutego 2021

Cebularze przepis

 

Za oknem -12 stopni C. W taką pogodę przyda się zjeść coś gorącego prosto z piekarnika. Niech będą to cebularze. My mamy do nich jeszcze kubek zupy grzybowej.

Ciasto:

200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
płaska łyżeczka soli 
1/2 łyżeczki rozmarynu i mielonego kminku
130 ml mleko lub woda 
3 łyżki oleju
1 jajko


Nadzienie:

2 białe cebule
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz ziołowy 
kminek cały 

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w plasterki i usmaż  dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju. Na koniec dodaj pieprz i pieprz ziołowy oraz kminek. Odstaw na bok. Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w mleku lub wodzie, wlej do mąki, dodać miód i resztę składników. Zagnieć ciasto wyrabiając 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe kawałki (u mnie wyszło 75 gramów każda bułeczka). Uformuj okrągłe bułeczki, szklanką zrób na środku wgłębienie i nałóż w środek farsz cebulowy, posyp odrobiną kminku. Boki bułek posmaruj wodą lub mlekiem. 

Piekarnik nastaw na 190 stopni C i piecz cebularze 20-25 minut.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam, a takie lubelskie, z makiem jeszcze to już zupełny odlot

    OdpowiedzUsuń