lutego 07, 2021

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem

 

zapiekanka ziemniaczana z kiszona kapusta

To jest kwintesencja zimowego, prostego jedzenia. Ziemniaki, boczek, śmietana i kapusta kiszona. Ciężko i kalorycznie to prawda, ale zima ma swoje prawa i potrzebuje kalorii. Danie można uzupełnić lekką sałatą w sosie vinegraitte i od razu zrobi się lżej. Jeżeli lubicie klasyczne smaki będzie Wam smakowało. Sprawdzi się też podsmażona następnego dnia na patelni.

                            Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 pory (białe części)

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka oliwy

100 g wędzonego boczku

200 ml śmietany kwaśnej 18%

200 ml mleka

250 g kapusty kiszonej 

150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar) 

sól, pieprz

masło do smarowania formy 

Wykonanie:

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym).

Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i podgotować ok 4 minut, odsączyć na durszlaku, przełożyć na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, obsuszyć.

Pora pokroić w plasterki, czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, smażyć aż por lekko zmiękknie, odsunąć go na bok patelni i wyłożyć boczek, podsmażyć aż boczek wytopi tłuszcz, zmieszać z porami, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.

Na patelnię wlać mleko i śmietanę, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.

Kapustę odsączyć i drobno posiekać.

Wysmarować formę do pieczenia masłem, na dno wyłożyć wartwę ziemniaków, resztę ziemniaków zalać mieszanką w patelni i dodać kapustę i ser, wymieszać, przełożyć na ziemniaki do formy, wygładzić wierzch i położyć na wierzchu kawałki masła.

Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

Podawać z lekką sałatą.

zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą



 

 

 

 

2 komentarze:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger