sobota, 6 lutego 2021

Kurczak pieczony w całości

Soczysty i z chrupiącą skórką kurczak pieczony w piekarniku. Mięso samo odchodzi od kości a skórka jest bardzo chrupiąca. Można by powiedzieć kurczak idealny jak z budki z rożnem. Bez potrzeby marynowania dzień wcześniej i podlewania sokami podczas pieczenia. Wspaniały obiad dla całej rodziny.

1 kurczak mój ważył 1,6 kg
3-4 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy do kurczaka użyłam prymat
3 łyżki majeranku
1 plaska łyżka soli.

Kurczaka umyć i osuszyć ewentualnie odciąć szyję i kuperek.
Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem i wysmarować bardzo dokładnie całego kurczaka również w środku.
W środek kurczaka dodatkowo wetrzeć majeranek i sól.
Nóżki skrzyżować i związać sznurkiem do żywności.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Na blaszkę przykrytą kratką z piekarnika (lub inną dowolną chodzi o to aby kurczak nie leżał bezpośrednio na blaszce) położyć kurczaka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Na blaszkę wlać około 3 szklanki wrzątku.
Zamknąć piekarnik i pieczemy 30 minut na pierwszym poziomie piekarnika.
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
W między czasie uzupełniamy odparowaną wodę tak aby dno blaszki było cały czas pokryte płynem.
Można dla pewności wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut. 
Aby skórka była złota i chrupiąca na 5 - 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni i obłożyć kurczaka cienkimi plasterkami masła.
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekać jakieś 10 minut przed krojeniem aby mięso odpoczęło, a soki się nieco uspokoiły wtedy nie wyciekną  podczas krojenia.
Powstały podczas pieczenia sos jest rewelacyjny można go przelać do garnka i zaciągnąć mąką. Cudowny dodatek do ziemniaków czy klusek.
Smacznego :)
Ps. Skrzydełka można owinąć folią aluminiową aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Folię zdjąć zanim obłożymy kurczaka masłem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz