Ciasto "Szampańskie"

No witam,witam moi Mili:) Dziś przepis na ciasto łączące kilka smaków, ale z gatunku supersłodkich ;) Kruche ciasto na sodzie( które najlepsze jest dnia kolejnego po upieczeniu) , warstwa mlecznego budyniu, słooooodki kajmaczek i orzeźwiająca warstwa pomarańczowo- czekoladowa… Brzmi nieźle, co? I smakuje tak że mmm :) Polecam na blaszkę 22x 25 cm.

Składniki na ciasto:

1 jajo

1/4 szklanki śmietany

1/4 szklanki cukru

½ łyżki mąki ziemniaczanej

250 g mąki pszennej

75 g margaryny

1 łyżeczka sody

Jajko, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładko. Masło siekamy z mąką wymieszaną z sodą. Łączymy ze zmiksowaną masą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy do wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe na pół litra mleka

600 ml mleka

5 łyżek cukru ( lub do smaku)

Z podanych składników gotujemy budyń ( ma być gęsty). Gorący wylewamy na ciasto.

Masa kajmakowa  ( można też użyć kajmaku z puszki- ja zrobiłam domowy- jest jaśniejszy i lepiej kontrastuje z czekoladą)

400 ml mleka

300 g cukru

cukier waniliowy małe opakowanie

4 czubate łyżki masła

Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem.

Dodatki:

1 pomarańcza

100 g gorzkiej czekolady

1 galaretka pomarańczowa

 

WYKONANIE:

blat ciasta

 

gorący budyń


szybko przykrywamy drugim blatem ciasta

(i odstawiamy do ostudzenia)

 

masa kajmakowa

 

  kawałki czekolady 


 plastry pomarańczy

 

zalewamy tężejącą galaretką ( na 400 ml wody)

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz