Zupa meksykańska

wpis w: zupy | 0

Zupa meksykańska może stanowić pyszną odmianę dla tradycyjnych polskich zup jadanych u nas w domach. Jest smaczna i bardzo sycąca.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 50 minut/y

Porcje: 6-8

Składniki:

  • oliwa z oliwek,
  • 1 duża papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok 150g mięsa mielonego (dowolnego),
  • ok 700g passaty pomidorowej (1 butelka),
  • 2 szklanki wody (ok 500ml),
  • 1 duża puszka kukurydzy,
  • 1 puszka fasolki czerwonej,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań meksykańskich,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do garnka nalać odrobinę oliwy z oliwek, zagrzać.
  2. Paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę, wsypać do garnka, poddusić.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone.
  4. Dusić mieszając ok 5 minut.
  5. Wlać passatę pomidorową i wodę.
  6. Dodać kukurydzę, fasolę i przyprawy.
  7. Gotować 25 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zupa-meksykanska/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *