czwartek, 4 lutego 2021

Zapiekanka ziemniaczano-brokułowa z camembertem

Pyszna i sycąca, bezmięsna zapiekanka z dwóch warzyw- ziemniaków i brokuła. Do tego zestawienia dorzuciłam jeszcze serek camembert ale może być także pleśniowy typu lazur lub gorgonzola. Dla mnie pycha :)


składniki:

6-7 ziemniaków  ( po ok 150 g )
1 średni brokuł
2 serki camembert (240g)
2 jajka
250 g śmietany 18%
1 kulka mozzarelli
masło do posmarowania formy
sól,pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać ze skórki. Mogą być też pozostałe z obiadu. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Serki camembert pokroić w małe trójkąciki. W naczyniu układać ściśle plastry ziemniaków, różyczki brokuła i trójkąciki serka. Śmietanę wymieszać dokładnie z jajkami, dobrze doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190C i zapiekać aż masa się zetnie, ok 40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzchu rozłożyć kawałki porwanej mozzarelli.

Polecam też:
Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą


2 komentarze: