lutego 04, 2021

Królik pieczony z warzywami

Mięso z królika jest bardzo delikatne i niezwykle smaczne, a do tego zdrowe i lekkostrawne.
Wielka szkoda, że Polacy jadają go tak niewiele...

Więcej o wartościach odżywczych mięsa z królika pisałam już przy okazji przepisu na ragout z królika.

Dziś również na obiad prym wiedzie u mnie królik, jednak tym razem postanowiłam przygotować go w nieco inny sposób.

Przepis jest bardzo prosty, jednak odpowiednie dodatki sprawiają, że danie jest naprawdę aromatyczne i smaczne.



Królik pieczony z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania królika będziesz potrzebować:

  • tuszkę królika,
  • 2 marchewki,
  • cebulę,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • liść laurowy,
  • 100ml białego wina,
  • łyżeczkę oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Królika podziel a porcje - oddziel skoki przednie, skoki tylne, a comber (część środkową) podziel jeszcze dodatkowo na pół.
2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
3. Włóż królika do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.
4. W międzyczasie posiekaj czosnek, obrane marchewki przekrój wzdłuż, a cebulę pokrój w cząstki.
5. Do podpieczonego królika dodaj przygotowane warzywa, liść laurowy i zalej winem. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger