środa, 3 lutego 2021

Krem z pieczonego kalafiora z ziołową kruszonką

Co by tu dziś zjeść, co by tu dziś zjeść? Takie pytanie nurtowało mnie przed południem... Różne pomysły kłębiły się dziś w mojej głowie, by w końcu podjąć istotną decyzję, zrobię pyszną zupę - krem z kalafiora, którego najpierw upiekę, a dopiero później zmiksuję! Natomiast, dodatkiem do niej będzie "kruszonka" z mąki masła i natki! Myślę, że warto zapoznać się ze szczegółami tego przepisu, bo pracy przy tym nie tak wiele, a smakuje doskonale! No i to kolejna lekkostrawna zupa w moim jadłospisie... Zachęcam wszystkich do spróbowania!

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 mały kalafior

1 łyżka masła

1,2 litra wrzątku

2 łyżki śmietany słodkiej 18%

sól, pieprz

Kruszonka:

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

60 g mąki pszennej

50 g masła

 

 

Przygotowanie:

 

 

Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do rękawa pieczeniowego z dodatkiem masła. W worku dokładnie łączymy składniki. Zapiekamy 40 minut w 180°C.

 

Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra). Zagotowujemy, miksujemy i przecieramy przez sito. Zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Podczas pieczenia kalafiora, przygotowujemy kruszonkę: posiekaną natkę łączymy (palcami, rozdrabniając dokładnie) z mąką i masłem. Na blaszce wyłożonej pergaminem równomiernie rozkładamy kruszonkę i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180°C.

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz