KUCHNIA

Krem do pieczywa z fasoli i pomidorów

Nie wiem czy się już przyznałam, ale jestem kanapkowcem. Uwielbiam zajadać się fikuśnymi kanapkami, a na śniadanie to już koniecznie. Regularnie poza wypiekaniem chleba (2-3 razy w tygodniu) to jeszcze robię różnego rodzaju kremy, pasty hummusy i inne wynalazki. Dziś podzielę się z Tobą moim ostatnio ulubionym przepisem na krem a’la hummus, bo z fasoli. Zrób z podanej ilości, ale będziesz mieć zapas na 2 tygodnie (spokojnie może stać w lodówce tyle czasu, a nawet dłużej).

Składniki na dwa słoiki  o pojemności 400 ml:

400 g ugotowanej białej fasoli (najlepiej Piękny Jaś)- wag po ugotowaniu, przed gotowanie około 200 g

mały słoiczek koncentratu pomidorowego

słoik około 200 ml pomidorów suszonych w zalewie

płaska łyżeczka soli

łyżka posiekanych suszonych pomidorów

łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Zblenduj wszystko razem 🙂 Użyłam 3/4 zalewy z suszonych pomidorów i uzyskałam idealną, kremową konsystencję.

Smacznego!

 

One Comment

  • Delektujemy

    Nigdy nie przejdę obojętnie obok żadnego przepisu na krem/pastę/hummusa. Widzę, że tak, jak Ty, po prostu niemal wszystkie je uwielbiam:) Mogę je jeść każdego dnia, a ogóreczek kiszony na zdjęciu jest idealnym zwieńczeniem tego kremu:) Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *