3 przepisy na karpia
Karp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia. Oto one:
1 KARP SMAŻONY W CIEŚCIE
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 4 dzwonki z karpia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta kurkumy
- szczypta chili w proszku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Każde sprawdzone dzwonko karpia dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 ° C.
KARP W GALARECIE
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
- 1 karp, około 2 kg, z głową i ogonem
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki rodzynek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 pęczek pietruszki włoskiej naciowej
- sól
- cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Karpia kroimy na dzwonki, solimy je i wstawiamy do lodówki. Włoszczyznę czyścimy, większe warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzoną głowę i ogon karpia wkładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewamy około 2 i 1/2 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar rybny odcedzamy i ponownie wkładamy do niego marchewkę i dokładamy dzwonki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Wywar odcedzamy. Do odcedzonego wywaru wlewamy żelatynę rozpuszczoną w około 3/4 szklanki wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia.
3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
- 8 dzwonków z karpia
- 1 cytryna
- 50 ml sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy sok. Wlewamy go do miski, a następnie dodajemy sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Do przygotowanej marynaty wkładamy dzwonki karpia i przykrywamy naczynie folią oraz wstawiamy do lodówki na całą noc. Dzwonki przełóżmy do naczynia żaroodpornego i polejmy marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i pieczemy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Upieczone dzwonki możemy podawać z odrobiną chrzanu.