3 przepisy na karpia

Karp to ryba, która jest królem świątecznego stołu. Z tego też względu Wigilia bez niego nie smakowałaby tak samo. Choć on sam w wielu regionach Polski, smakuje zupełnie inaczej! Oczywiście można by marudzić, że to wymysł PRL-u albo, że czasami pachnie mułem i ma dużo ości, lecz nie skosztować choćby odrobinkę po prostu nie wypada. W tym artykule przedstawię 3 wyśmienite przepisy na świątecznego karpia. Oto one:

DanaTentis z Pixabay

1 KARP SMAŻONY W CIEŚCIE

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 4 dzwonki z karpia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy
  • szczypta chili w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Każde sprawdzone dzwonko karpia dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy rybę solą, ziołami prowansalskimi i kurkumą, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. Mąkę miksujemy z jajkiem, 1 łyżką oleju oraz chili na gładkie ciasto. Kawałki karpia oprószymy pieprzem, a następnie moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej na patelni reszcie oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe płaty przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 ° C.

KARP W GALARECIE

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

  • 1 karp, około 2 kg, z głową i ogonem
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 pęczek pietruszki włoskiej naciowej
  • sól
  • cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karpia kroimy na dzwonki, solimy je i wstawiamy do lodówki. Włoszczyznę czyścimy, większe warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sparzoną głowę i ogon karpia wkładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewamy około 2 i 1/2 l wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wywar rybny odcedzamy i ponownie wkładamy do niego marchewkę i dokładamy dzwonki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Wywar odcedzamy. Do odcedzonego wywaru wlewamy żelatynę rozpuszczoną w około 3/4 szklanki wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Na półmisku układamy kawałki karpia. Obkładamy je jajkiem, pokrojoną w plasterki marchewką, rodzynkami oraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia.

3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

  • 8 dzwonków z karpia
  • 1 cytryna
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy sok. Wlewamy go do miski, a następnie dodajemy sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Do przygotowanej marynaty wkładamy dzwonki karpia i przykrywamy naczynie folią oraz wstawiamy do lodówki na całą noc. Dzwonki przełóżmy do naczynia żaroodpornego i polejmy marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C i pieczemy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 10 minut. Upieczone dzwonki możemy podawać z odrobiną chrzanu.