Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką

p

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką Dziś mam dla Was przepis na ciasto pełne smaku i miłości. Ciasto przygotowałam na pewno specjalną okazję. Wam polecam je zarówno do codziennej kawy, jak i na zbliżające się Walentynki. Warto osładzać sobie każdy dzień 🙂 Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkową pianką jest nie tylko pyszne, ale też proste w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.

Miłego dnia moi drodzy, dużo uśmiechu i miłości 🙂

Ciasto dodaję do akcji #WspierajmyNasze

Składniki:

Ciasto waniliowe i czekoladowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka naturalnego kakao

Truskawkowa pianka:

  • 300 g jogurtu deserowego z truskawkami Hej! OSM Radomsko
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 12 soczystych wiśni Bakalland
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół)
  • 100 ml śmietanki 30% OSM Radomsko
  • do dekoracji: płatki migdałów Bakalland, chrupiące czekoladowe kuleczki, różowe serduszka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę 20 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki ręczną trzepaczką (dokładnie) lub miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko do połączenia.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.

Do trzeciej miski przekładamy jogurt deserowy z truskawkami, dodajemy 2 jajka, 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaską łyżkę mąki pszennej i całość dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Do foremki wykładamy naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Następnie układamy wiśnie.

Na koniec ostrożnie wykładamy masę truskawkową.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 55-60 min, do tzw. suchego patyczka. Masa truskawkowa musi się ściąć. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika.

Polewa: Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do momentu wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, a następnie dokładnie mieszamy do powstania gładkiej polewy.

Ciasto studzimy i dekorujemy polewą, płatkami migdałów i pozostałymi ozdobami.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Ksia says:

    Zrobiłam. Nie wyszło aż tak śliczne, bo nie miałam czekolady i po prostu posypałam ciasto kakao. Ale smak jest super. Pianka mega słodka, ale to chya zależy od jogurtu. A i moje ciasto piekło się 64 minuty. Jestem zadowolona z efektu dziękuję

Dodaj komentarz