Gulasz z biodrówki z bukietem surówek

Składniki:

500 g biodrówki

300 g odgotowanych grzybów leśnych

1 papryka

1 cebula

1 opakowaniu sosu pieczeniowego ciemnego

sól, pieprz

marynata:

przyprawa do gulaszu

1 łyżka ostrego sosu paprykowego

liść laurowy i ziele angielski

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżka maggi

dodatkowo:

1 średnia marchewka

1 małe jabłko

1/2 selera

100 ml jogurtu naturalnego

buraczki

100 g kapusty kiszona + 50 ml jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić, zeszklić w rondlu spryskanym olejem, dodać mięso, podsmażyć, zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odgotowane grzyby oraz wymieszany z woda sos pieczeniowy. Dusić całość około 20 minut. Doprawić do smaku.

Kapustę kiszoną wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o drobnym oczku, jabłko na grubym, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku.

Gulasz podawać z kaszą lub ziemniakami oraz z surówkami. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz