Składniki:
500 g biodrówki
300 g odgotowanych grzybów leśnych
1 papryka
1 cebula
1 opakowaniu sosu pieczeniowego ciemnego
sól, pieprz
marynata:
przyprawa do gulaszu
1 łyżka ostrego sosu paprykowego
liść laurowy i ziele angielski
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka maggi
dodatkowo:
1 średnia marchewka
1 małe jabłko
1/2 selera
100 ml jogurtu naturalnego
100 g kapusty kiszona + 50 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić, zeszklić w rondlu spryskanym olejem, dodać mięso, podsmażyć, zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i odgotowane grzyby oraz wymieszany z woda sos pieczeniowy. Dusić całość około 20 minut. Doprawić do smaku.
Kapustę kiszoną wymieszać z jogurtem i doprawić pieprzem. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce o drobnym oczku, jabłko na grubym, wymieszać z jogurtem i doprawić do smaku.
Gulasz podawać z kaszą lub ziemniakami oraz z surówkami. Smacznego 🙂