Najłatwiejsze ciasteczka

Najłatwiejsze ciasteczka Lubicie domowe ciasteczka? My bardzo. Dziś mam dla was przepis na najłatwiejsze ciasteczka. Kilka prostych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, chwila zagniatania i mnóstwo dobrej zabawy przy wycinaniu. Moje maluchy uwielbiają przygotowywać ze mną te ciasteczka. A potem już tylko kilka minut w piekarniku, chwila studzenia i można zajadać się ze smakiem. Takie ciasteczka to najprostszy i najlepszy deser dla całej rodziny. Polecam i wam. Spróbujcie.

Jeśli szukacie innych przepisów na małe słodkości, to sprawdźcie ten przepis na świąteczne ciasteczka Proste i pyszne. Kto się skusi?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zamiennie można dodać do smaku ekstrakt waniliowy, cukier smakowy ze skórką z cytryny, 2-3 łyżeczki cynamonu itd)
  • 2 żółtka jaj klasy M

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło. Składniki wyrabiamy ręką aż do ich połączenia. W razie potrzeby rękę można oprószyć mąką.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski i całość schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na podsypanym mąką blacie lub na silikonowej macie. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Trójboczną blaszkę do ciasteczek, silikonową matę i inne produkty do kuchni i nie tylko można zamówić na Betterware 

Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia będzie różny w zależności od grubości ciasteczek i piekarnika, około 7-12 minut. Ciasteczka należy obserwować. Moje nie były idealnej grubości, bo przy ich przygotowaniu jak zawsze pomagały moje maluchy, dlatego niektóre są ciut mocniej dopieczone.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz