Sharoma z kurczaka z ryżem

Sharoma z kurczaka z ryżem, to doskonały pomysł na danie obiadowe. Dość szybko  można przygotować i z pewnością, może to być przepis dla zabieganych:) Możemy upiec więcej mięsa, kiedy zastygnie kroić w paseczki na kanapki, do tortilli, sałatki itp. Mięso bardzo aromatyczne, soczyste, piękny złocisty kolor po upieczeniu. Fantastyczna mieszanka przypraw, stosuję ją również do innych mięs. Zwykle przygotowuję więcej , zamykam w słoiczku i przechowuję nawet kilka miesięcy. Szczerze polecam przepis fantastyczny:)

Składniki

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka

Mieszanka przypraw

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne( można dać 1 łyżkę jeżeli bardziej wyraziste ma być)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • goździk mielony 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka  soli( tutaj można wedle uznania, Ja dałam 1 łyżkę, było ok)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 2-3 łyżki oleju
  • ugotowany ryż na sypko
  • owoce ze świeżego granatu

Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. W blaszce do zapiekania ułożyć mięso, skropić oliwą i dokładnie wymieszać( od razu w blaszce, oszczędzamy czas na zmywanie dodatkowych misek:) Mięso posypać dość obficie mieszanką przypraw , z dwóch stron. Mięso ułożyć płasko i przygnieść do dna blaszki, można ugnieść pałką do ziemniaków.

Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut. Sprawdzić przed wyjęciem twardość mięsa.

Możemy podawać na 2 sposoby.

Całe kawałki mięsa układać na półmisku z ryżem lub formę odwrócić na deseczkę, mięso chwilę zastygnie i kroić w paseczki. Ja podałam w całości, mieszanka przypraw tak rozbudziła zmysły, że nikt nie chciał czekać ani minuty:)) Paseczki układać na półmisku z ryżem. Kiedy mięso zastygnie całkiem, do lodówki i można zimne wykorzystać do kanapek , sałatki, itp

Ryż dodatkowo posypać przed podaniem owocami granatu. Owoce  dekorują i dają dodatkowe walory smakowe.

Danie pyszne, szczerze polecam:))

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *