Sycąca, dobrze doprawiona, pełna fasoli oraz kiełbasy pływającej w gęstym sosie - taka powinna być idealna fasolka po bretońsku. Jeżeli zwykłą kiełbasę zastąpimy kiełbasą chorizo, mamy idealną potrawę na zimową aurę - lekko pikantną, przyjemnie rozgrzewającą oraz niezwykle aromatyczną. Zaletą tej wersji jest też fakt, że dosłownie możemy ją przygotować w kilka minut dzięki czemu za każdym razem gdy przyjdzie nam ochota dobrze zjeść w chłodny, zimowy wieczór, wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki i po chwili ta wspaniała potrawa może wylądować na waszych stołach.
Składniki
- 100 g kiełbasy chorizo
- 1 średnia cebula
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól, czarny pieprz
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Dlatego zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki, cebulę w średnią kostkę. Kiełbasę oraz cebulę wrzucić do średniego garnka i smażyć do momentu aż cebula się zeszkli i będzie miękka a z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu.
Dodać passatę oraz pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu prze 7 minut.
Fasolę odcedzić i dodać do garnka ( 1 - dla cierpliwych lub chcących ograniczyć "puszki" 250 g suchej fasoli można zalać dzień wcześniej wodą i zostawić przez noc do namoczenia, następnego dnia w tej samej wodzie gotować do miękkości, odcedzić i dodać do potrawy ), dodać koncentrat pomidorowy, wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem, gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut
Dodać kminek, majeranek, wymieszać i gotować jeszcze przez 7 minut
Życzę smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz