Makowiec z powidłami i kratką

 

Cześć! Dziś mam dla Was szybkiego makowca:) Jak wiadomo, to gatunek ciasta, który wymaga nieco więcej pracy… Ale, ale! Czemu sobie choć trochę jej nie ułatwić, jeśli mamy dostępny gotowy mak w puszkach? :) Mój makowiec jest podkręcony smakiem pysznych, domowych powideł śliwkowych i wykończony tradycyjną krateczką z lukrem rumowym…(co w sumie daje nam posmak śliwki nałęczowskiej). W okresie ostatkowym makowiec jak najbardziej na tak! Większy rozmiar blachy: 39 x 25 cm.

Składniki na ciasto kruche:

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

5 kropli olejku rumowego

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g margaryny

2 łyżki smalcu

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy w pasy o szerokości ok. 2,5 cm- 3 cm( to będzie nasza kratka).

 

Dodatek:

1 słoik (ok. 330 g) powideł śliwkowych dobrej jakości

Masa makowa:

2 puszki gotowej masy makowej

4 białka

szczypta soli

Białka miksujemy na sztywno z solą. Łączymy delikatnie z masą makową.

dodatki na wierzch:

1 żółtko

Lukier:

300 g cukru pudru

4 łyżki przegotowanej wody ( * lub więcej: lukier ma być gęsty i błyszczący)

WYKONANIE:

1 część ciasta kruchego+ nakłuwamy widelcem

 

powidła

 

 

masa makowa

przykrywamy kratką z ciasta kruchego

 


smarujemy żółtkiem 

 

PIECZEMY ok. 1 godz w temp 180 stopni,studzimy

 

lukrujemy


Smacznego!

1 komentarz: