Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem

Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem Lubicie zupy? Ja bardzo, zwłaszcza zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszną i pożywną zupę krem. Uwielbiam takie zupy. Są proste w przygotowaniu i takie lekkie. Zielona zupa krem jest idealna w szczególności na zimowe lub jesienne dni. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Można ją podać samą lub w towarzystwie domowych grzanek. Koniecznie spróbujcie.

Do przygotowania zupy krem użyłam miksera Zelmotor 451.5 z dołączoną końcówką blendującą. Uwielbiam sprzęty, które mają swoje dodatkowe, przydatne funkcje. A z tej korzystam często. Sprzęt jest mocny i praktyczny. Polska marka, świetna jakość. Polecam 🙂

Składniki:

  • 900 ml drobiowego bulionu
  • 200 g pieczarek (waga po obraniu)
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Marchewkę, korzeń pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki przekładamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem.

W międzyczasie kroimy cebulę i pieczarki. Cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość doprawiamy delikatnie solę i pieprzem i smażmy przez kilka minut.

Zawartość patelni dodajemy do garnka i gotujemy wszystko jeszcze chwilę, sprawdzając czy warzywa są już wystarczająco miękkie.

Zupę odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na krem. Pod koniec dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i próbujemy. Na tym etapie można jeszcze zupę lekko doprawić.

Podajemy samą lub z grzankami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz