piątek, 29 stycznia 2021

Rogaliki z ciasta francuskiego- pyszna przekąska


Są po prostu genialne - posmakują każdemu. Proste do zrobienia ,można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika jak przyjdą goście. Pyszne i na ciepło i na zimno . Polecam 






Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok 250 g szynki surowej wędzonej (szwardzwaldzkiej),lub boczku wędzonego 
  • w cienkich plastrach
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 10 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Zobaczcie krótki film jak je zrobić👇👇👇



Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju . Przyprawiamy solą i pieprzem i studzimy.
ciasto francuskie rozwijamy kroimy na trójkąty 👇


nakładamy po 2-3 łyżeczki usmażonych pieczarek i kawałek żółtego sera


na brzegi kładziemy 2 plastry szynki 👇


i zawijamy od szerszej strony do węższej formując rogalik.



gotowe rogaliki układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i każdy po wierzchu posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 20 min.

Smacznego!!

Zobaczcie również inne moje przepisy na szybkie przekąski:

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!