Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem, marchewką oraz cieciorką to klasyczne jednogarnkowe danie, które robi się samo. Trzeba tylko pododawać składniki i wstawić do pieca.

Czas: Godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 3-4

udka pieczone z ziemniakami i jarmużem

Każdy kto gotuje w domu marzy o tym, żeby od czasu do czasu obiad zrobił się sam, żeby nie trzeba było kroić, mieszać, doglądać, czuwać i patrzeć. Niestety, nawet do termomixa składniki trzeba obrać i posiekać. Są jednak dania bardzo przyjazne dla przepracowanych kucharzy: jednogarnkowe, szczególnie te robione w piecu. My je bardzo lubimy, robimy często i gorąco polecamy. Roboty jest przy nich mało, a czas oczekiwania na obiad umila intensywniejący z każdą minutą przyjemny zapach z piekarnika:)

Dzisiaj proponujemy udka pieczone z ziemniakami i jarmużem, marchewką i cieciorką, podane z charakternym sosem jogurtowo-musztardowym. Cały urok tego dania polega na tym, że wystarczy przygotować garść składników i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Ani warzyw, ani kurczaka nie trzeba wcześniej obsmażać – po prostu pakujesz wszystko na brytfankę i do pieca. Udka pieczone z ziemniakami i jarmużem i tak będą pięknie przyrumienione. Tak samo jak warzywa.

Co do składników to absolutnie feel free jeśli chodzi o dobór. Możesz wykorzystać podudzia z kurczaka, bataty zamiast ziemniaków, dorzucić kalarepkę, rzodkiewki, rzepę, albo brukselki, a jarmuż możesz zastąpić szpinakiem.

Tu jednak ważna uwaga: udka pieczone z ziemniakami i jarmużem pieczemy w dwóch turach. Najpierw przez 20 minut zapiekanka jest przykryta folią aluminiową, potem zapiekamy całość już bez osłonki. Jeśli będziesz używać miękkich warzyw jak brukselka, albo bardzo soczystych jak kalarepka i rzodkiewki, raczej dodaj je w drugiej fazie, czyli w czasie pieczenia bez przykrycia, gdyż w przeciwnym razie mogą za bardzo się spiec.

Ważnym składnikiem dania jest prosty, a pyszny sos jogurtowo-musztardowy z dodatkiem oleju. Potrzebny jest on do zagęszczenia sosu. Przygotowanie sosu polega na intensywnym mieszaniu składników, trochę, jak podczas robienia majonezu. Efektem jest właśnie, kremowy, gęsty sos. Jeśli boisz się dodatkowych kalorii, nie chcesz ich sobie dodawać, zrezygnuj z oleju.

Oryginalny przepis na udka pieczone z ziemniakami i jarmużem pochodzi z serwisu Epicurious. com

Polecamy inne dania jednogarnkowe:

Składniki:

  • 3-4 udka z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • Cieciorka (400 g)
  • 2 duże garści jarmużu
  • Włoska mieszanka ziół  (przepis jam zrobić tutaj)  lub 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Sos

  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • Sól
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 235 stopni.

Umyj warzywa. Ziemniaki – niedobrane – pokrój w dość dużą kostkę. Marchew obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.

Posmaruj naczynie żaroodporne łyżką oleju. Przełóż do niego warzywa, polej łyżką oleju, posól (łyżeczka soli), posyp ziołami, wymieszaj. Połóż na wierzchu udka. Posól je i popieprz.

Przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos. Do misy przełóż jogurt, musztardę, czosnek, sok z cytryny i parmezan. Wymieszaj trzepaczką do ubijania jajek lub robotem ręcznym. Wlewaj cienkim strumieniem olej, energicznie ubijając. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw solą i dodaj szczypiorek.

Krok 3

Cieciorkę przepłucz na sicie.

Po 20 minutach pieczenia udek, wyjmij naczynie z piekarnika. Zdejmij folię, dołóż do warzyw i kurczaka cieciorkę, wymieszaj całość. Wstaw do piekarnika bez przykrycia i piecz 30 minut.

Krok 4

Umyj jarmuż, porwij na małe kawałki, usuń grube części łodyg. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, dodaj do składników jarmuż, wstaw do piekarnika na 5 minut.

Wyjmij z piekarnika. Odstaw na 5-10 minut. Podawaj. Smacznego