Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zapiekane roladki z bakłażana

roladki z bakłażana

Zapraszam na mój obiad. Grillowane plastry bakłażana, nadziewane fetą ze szpinakiem, zwinięte i zapieczone pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Bardzo, ale to bardzo moje smaki. Niestety, a może i stety, nikt ich u mnie nie podziela :) Jeśli więc robię takie danie, mam dla siebie na trzy dni.  Jak to się mówi: więcej dla mnie. 

Dziś zrobiłam bardzo podobny zestaw. Zamiast bakłażana - cukinia, zamiast fety - ricotta, zamiast roladek - lasagne. Dla dzieci miałam obiad z wczoraj, mąż zjadł w pracy. Nie rozumieją mnie w tych smakach zupełnie... Jak ja ich wychowałam? I po kim oni tak mają? 


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • sól
  • olej lub oliwa 
  • 250 g sera feta lub ricotta 
  • 1/2 tafli mrożonego rozdrobnionego szpinaku (ok. 200 g przed rozmrożeniem)
  • 3-4 suszone pomidory 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pieprz 
  • sól (jeśli używamy ricotty, jeśli fety - to jest już ona wystarczająco słona
  • opakowanie krojonych pomidorów w zalewie (puszka lub kartonik)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 kulka mozzarelli 
Przygotowanie:
  1. Bakłażana kroimy na dość cienkie plastry. Z jednego wyszło mi w sumie 9 szt. 
  2. Każdy plaster solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok. 10 min, aż puszczą sok. Po upływie tego czasu odciskamy wodę, którą wydzieliły, za pomocą papierowych ręczników. 
  3. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzewamy smarujemy oliwa lub olejem i grillujemy plastry po 2-3 minuty z każdej strony. 
  4. Przygotowujemy nadzienie. Szpinak odparowujemy w rondlu, dodajemy starty ząbek czosnku, ser feta lub ricottę i podgrzewamy całość, mieszając, aż ser połączy się ze szpinakiem. Można zwiększyć temperaturę, żeby ew. woda całkowicie odparowała, a nadzienie zgęstniało. Dodajemy posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku pieprzem. Soli dodajemy tylko w przypadku, jeśli używamy ricotty. 
  5. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i mieszamy z pomidorami. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  6. Na każdy plaster grillowanego bakłażana nakładamy masę szpinakową i delikatnie zwijamy (lepiej nakładać na szerszy koniec i zwijać ku węższemu). 
  7. Na spód naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu pomidorowego, układamy na nim roladki, polewamy resztą sosu. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli. 
  8. Zapiekamy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na ostatnie 10 minut można włączyć mocne górne grzałki (u mnie funkcja "górny grill"), żeby ładnie przypiekła się mozzarella. 
  9. Smacznego!
roladki z bakłażana

roladki vege z bakłażana



3 komentarze:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger