Paprykarz





 100 g  ryżu pełnoziarnistego kupiec

1 puszka tuńczyka w sosie własnym ( 135g)

2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora 
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili pieprzu cayenne
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżeczki octu balsamicznego
100 g ryżu pełnoziarnistego Kupiec


Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie,osączyć i wystudzić.
Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por, smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami.
Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły.











Komentarze

Popularne posty