Słodkie bułeczki z kruszonką




 500 g mąki pszennej

25 świeżych drożdży
250 ml mleka
1 jajko
65 g masła
3 łyżki cukru

kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
3 łyżki masła
cukier waniliowy

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, pozostały cukier, rozczyn i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kilka części , formować bułeczki, ułożyć na blasze lub w okrągłej tortownicy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180*.









Komentarze

Popularne posty