Blog posts

Pączki kwadratowe – przepis

Pączki kwadratowe – przepis

Ciastka, Pączki i oponki

Przepis na bardzo delikatne i aromatyczne pączki kwadratowe. To pomysł na odskocznię od pączków klasycznych. Kwadratowe pączki są od swoich okrągłych braci łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że rozwałkujesz ciasto i pokroisz w jednakowej wielkości kwadraty. Wyrastanie ciasta i smażenie odbywa się jak w przypadku pączków tradycyjnych.

Pączki kwadratowe smażone na smalcu to przepis, w którym wykorzystaliśmy klasyczne ciasto na pączki. Przywykliśmy do pączków okrągłych, dlatego pączki w kwadracie zapewne nieco intrygują. Takie pączusie można poza tym wypełnić większą ilością nadzienia 😉 A to zapewne zadowoli entuzjastów pączków z bogatym wnętrzem 🙂

Przepis na tradycyjne pączki jak każdy przepis na ciasto drożdżowe wymaga spokoju, cierpliwości i ciepła. Zrekompensuje się nam pysznymi, puszystymi i delikatnymi pączkami. Nadzienie, dekoracja oraz dodatki zależą już od naszych upodobań smakowych i estetycznych. Poza tym pączki kwadratowe już same w sobie są atrakcją.

Pączki przepis na ciasto oraz na sposób wykonania oraz smażenia zamieściliśmy TUTAJ. Polecamy zawarte tam porady, ponieważ dzięki nim nasze pączki zawsze będą smaczne, puszyste, lekkie i pachnące. Jak zrobić pączki kwadratowe? Polecamy przepis i mamy nadzieję, że zagoszczą również na Waszych stołach.

Pączki kwadratowe - przepis


Pączki kwadratowe – przepis

Składniki: 

  • mąka typ 550: 0,5 kg
  • żółtka jaj: 6 szt.
  • mleko ciepłe ( 32 – 35 stopni): 250 ml
  • masło: 100 g
  • cukier: 2 łyżki
  • cukier waniliowy: 2 łyżki
  • świeże drożdże: 50 g
  • spirytus: 3 łyżki
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia: 1,2 – 1,5 kg

Pączki kwadratowe - przepis


Pączki kwadratowe – przepis 

Przygotowanie: 

Do mleka dajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mieszamy do momentu, gdy wszystko się, rozpuści. Następnie zostawiamy, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka lekko ucieramy z drugą łyżką cukru i wlewamy do przesianej mąki wymieszanej ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy pracujące mleko z drożdżami, cukier waniliowy, spirytus i zagniatamy ciasto.
Po około 10 minutach wlewamy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią, ręcznikiem i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jeśli ktoś dysponuje robotem kuchennym wyposażonym w hak, może sobie zdecydowanie ułatwić pracę. Po 10 minutach pracy, ciasto na pączki z pewnością będzie o wiele lepiej napowietrzone i wyrobione niż w przypadku, gdy zrobimy to ręcznie.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat delikatnie oprószony mąką lub przetarty olejem. Przez chwilę jeszcze wyrabiamy, rozklepujemy na kwadratowy placek o grubości około 1,5 – 1,8 cm.
Kroimy radełkiem na kwadraty ok. 8 x 8 cm. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Temperaturę możemy termometrem, powinna mieć 170 – 175 stopni lub wrzucając kawałek ciasta. Jeśli pływa po wierzchu i zaczyna się rozrastać, to znaczy, że temperatura jest odpowiednia. Smażymy wrzucając na tłuszcz stroną, która leżała na blacie do góry po kilka sztuk. Powinny jednak swobodnie w nim pływać i mieć zbyt ciasno. Wrzucenie zbyt wielu pączków na raz spowoduje poza tym obniżenie temperatury tłuszczu.
Smażymy na rumiano ok. 2 – 3 minuty na jedną stronę. Jeśli temperatura tłuszczu jest zbyt wysoka i pączki za szybko ” dochodzą”, zmniejszmy moc palnika, lub wrzucimy do tłuszczu połówkę obranego ziemniaka. Ziemniak też obniży temperaturę. Pamiętajmy, że jeśli zbyt szybko się usmażą, mogą być w środku surowe. Dlatego gdy smażymy pierwszą stronę, przykryjmy garnek pokrywką. Drugą dosmażamy już bez.
Usmażone pączki wykładamy na ręczniki papierowe, aby obeschły z tłuszczu.
Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy w INNY SPOSÓB.
Życzymy smacznego!
Pączki kwadratowe - przepis
Pączki kwadratowe - przepis

Napisz komentarz