środa, 27 stycznia 2021

Kotlety z kapusty pekińskiej, szpinaku i pieczarek

 Kolejny przepis na danie w stylu sero-waste. U mnie w domu nic się nie marnuje. Po zrobieniu surówki z kapusty pekińskiej zostało mi trochę tej białej części. Połączyłam to z resztką produktów, które znalazłam w lodówce i tak powstały pyszne kotlety. Z podanych składników wyszło mi 8 kotletów. Uwaga! - bardzo szybko znikają :)


Składniki:

- część biała z kapusty pekińskiej - ja miałam z takiej średniej główki

- 50 g świeżego szpinaku typu baby

- 100 g pieczarek

- 30 g sera zółtego

- 2 jajka

- bułka tarta

- sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa , majeranek do smaku


Na początek pociełam kapustę - dość drobno i ją zblednowałam. Kolejną czynnością było odsączenie jej z nadmiaru wody. Szpinak również zblendowałam i dodałam do kapusty. Pieczarki obrałam, pokroiłam i podsmażyłam . Dodałam do warzyw. Na koniec starłam ser, dodałam jajka, bułkę tartą, przyprawiłam i smażyłam na złoty kolor. 




2 komentarze:

  1. Mam pytanie o odsączanie szpinaku i kapusty z wody. Chodzi o odsączenie na sitku czy zblanszowanie na patelni? Przepis znalazłam na stronie przyślijprzepis.pl, widzę, ze jest Pani z Lubawy, pozdrawiam z Rynku ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odsączam na sitku a potem jeszcze , o ile jest woda na ręczniku papierowym lub ściereczce. Żadnego blanszowania :) Pozdrawiam serdecznie z obrzeży Lubawy - świat jest jednak mały :)

      Usuń