Miska sushi bez zawijania jest daniem dla leniwych, którym nie chce się rolować ryżu w osłonce z glonów, a mają ochotę na sushi. Jeśli też tak masz to udało ci się trafić we właściwe miejsce.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2 duże

miska sushi bowl bez zawijania

Sushi bowl, czyli miska sushi bez zawijania to uproszczony sposób przygotowywania popularnego japońskiego dania. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu.

Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej.

Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest al dente, zielony i zdrowy.

Do miski dobrze jest też dodać suszone, pokrojone glony nori, które nadają smaku oryginalnego sushi.

W przepisie znajdziesz dwa sosy: do ryżu i sos mayo. Jeśli chodzi o pierwszy z nich, to możesz go uprościć i po prostu wymieszać 2 łyżki cukru z łyżką octu i trzema łyżkami wody i polać ryż.

Nazwa drugiego „sos mayo” jest myląca, bo majonezu w nim nie ma. Zastąpiliśmy go gęstym jogurtem, żeby był lżejszy i mniej kaloryczny. Trzeba jednak przyznać, że z majonezem jest naprawdę pyszny i za cenę odrobiny wyrzutów sumienia warto go użyć.

Nasza misa sushi bez zawijania powstała z kompilacji przepisów z kilku blogów, najwięcej wzięliśmy z Foxandbriar.com

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 1 awokado
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 garści jarmużu
  • Suche glony nori
  • Sezam do posypania

Sos do ryżu

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 mały starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

Sos mayo

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sriracha

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj ryż (np. według tego przepisu). Odkryj, przestudź.

Krok 2

W międzyczasie umyj warzywa. Obierz marchew, pokrój w cienkie wstążki. Niepobranego ogórka również pokrój na wstążki, a rzodkiewkę, także ze skórką, w plasterki. Przełóż warzywa do miseczki.

Krok 3

Przygotuj jarmuż. Włóż do garnka, zalej wodą, postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 1-2 minuty. Dokładnie odcedź i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 4

Przygotuj sos do ryżu: wymieszaj w miseczce sos sojowy, ocet, cukier, czosnek oraz imbir. Polej sosem ryż, dobrze wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj sos mayo: wymieszaj jogurt z sosem sriracha.

Krok 6

Na dnie miseczek ułóż ryż. Na wierzch wykładaj marchew, ogórka, rzodkiewkę, obrane i pokrojone awokado, łososia i jarmuż. Posyp sezamem. Skrop sosem mayo. Resztę sosu przyłóż do miseczki i podaj na stół.

Smacznego!