Miska sushi bez zawijania jest daniem dla leniwych, którym nie chce się rolować ryżu w osłonce z glonów, a mają ochotę na sushi. Jeśli też tak masz to udało ci się trafić we właściwe miejsce.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2 duże
Sushi bowl, czyli miska sushi bez zawijania to uproszczony sposób przygotowywania popularnego japońskiego dania. Pomysł, żeby składniki włożyć do miski, a nie zawijać w glony nori wziął się od hawajskiej potrawy: poke, czyli prostej sałatki z pokrojonej w kostkę surowej ryby i warzyw podanych na ugotowanym ryżu.
Miska sushi bez zawijania powstaje dokładnie w taki sam sposób. Jeśli chodzi o składniki możesz spróbować odtworzyć skład ulubionego sushi, albo po prostu dodać to co masz w kuchni, albo lubisz najbardziej.
Nasza miska sushi bez zawiania bliska jest amerykańskiej wersji sushi California Rolls z rybą, awokado, marchewką i ogórkiem. Użyliśmy jednak wędzonego łososia, a nie świeżego. Dorzuciliśmy też rzodkiewkę dla koloru i chrupkości. Jest także jarmuż, którego w sushi raczej nie uświadczysz, ale uwierz, że świetnie pasuje do całego towarzystwa, bo jest al dente, zielony i zdrowy.
Do miski dobrze jest też dodać suszone, pokrojone glony nori, które nadają smaku oryginalnego sushi.
W przepisie znajdziesz dwa sosy: do ryżu i sos mayo. Jeśli chodzi o pierwszy z nich, to możesz go uprościć i po prostu wymieszać 2 łyżki cukru z łyżką octu i trzema łyżkami wody i polać ryż.
Nazwa drugiego „sos mayo” jest myląca, bo majonezu w nim nie ma. Zastąpiliśmy go gęstym jogurtem, żeby był lżejszy i mniej kaloryczny. Trzeba jednak przyznać, że z majonezem jest naprawdę pyszny i za cenę odrobiny wyrzutów sumienia warto go użyć.
Nasza misa sushi bez zawijania powstała z kompilacji przepisów z kilku blogów, najwięcej wzięliśmy z Foxandbriar.com
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 1 szklanka ryżu
- 2 marchewki
- 1 ogórek
- 1 awokado
- Pęczek rzodkiewek
- 2 garści jarmużu
- Suche glony nori
- Sezam do posypania
Sos do ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1 mały starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
Sos mayo
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu sriracha
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj ryż (np. według tego przepisu). Odkryj, przestudź.
Krok 2
W międzyczasie umyj warzywa. Obierz marchew, pokrój w cienkie wstążki. Niepobranego ogórka również pokrój na wstążki, a rzodkiewkę, także ze skórką, w plasterki. Przełóż warzywa do miseczki.
Krok 3
Przygotuj jarmuż. Włóż do garnka, zalej wodą, postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 1-2 minuty. Dokładnie odcedź i odciśnij z nadmiaru wody.
Krok 4
Przygotuj sos do ryżu: wymieszaj w miseczce sos sojowy, ocet, cukier, czosnek oraz imbir. Polej sosem ryż, dobrze wymieszaj.
Krok 5
Przygotuj sos mayo: wymieszaj jogurt z sosem sriracha.
Krok 6
Na dnie miseczek ułóż ryż. Na wierzch wykładaj marchew, ogórka, rzodkiewkę, obrane i pokrojone awokado, łososia i jarmuż. Posyp sezamem. Skrop sosem mayo. Resztę sosu przyłóż do miseczki i podaj na stół.
Smacznego!