Kora orzechowa




 ciasto:

8 białek
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
200 g mielonych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń
1 i 3/4 szklanki wody
5 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka
300 g masła
ponadto:
1 podwójna  paczka delicji pomarańczowych
1/4 szklanki mocnego naparu kawy
50 ml spirytusu
osączone brzoskwinie z 1 puszki
2 galaretki brzoskwiniowe


Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. 
Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temp. 170*C.

Sok z brzoskwiń zagotować z 1 szklanką wody i cukrem. Budynie zmieszać z mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń. 
Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem.

Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając je w krem. Na ciastka wyłożyć pozostały krem zostawiając kilka łyżek. Przykryć drugim biszkoptem i cieniutko posmarować odłożonym kremem.
Brzoskwinie pokroić w cienkie półplasterki,ułożyć na kremie.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody,pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na górę ciasta.
Blachę z ciastem wstawić do lodówki na kilka godzin.




Komentarze

Popularne posty